
MİSAK-I MİLLİ’NİN KABULÜ
- 28 Ocak 2018
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; MGM Tarih
- 0
MİLLİ MÜCADELE’DE BUGÜN: MİSAK-I MİLLİ’NİN KABULÜ.
28 Ocak 1920’de, Son Osmanlı Meclisi Mebusan’ı, son günlerde herkesin dilinde olan Misakı Milli kararlarını kabul etti. Bu kararlar 17 Şubat’ta yapılan oylamayla onaylanacak ve ilan edilecektir.
Belirlenen maddeler aşağıdadır.
Madde 1– Mondros Mütarekesi imzalandığı sırada Osmanlı Devleti’nin, düşman ordularının işgali altında bulunan toprakların Arap çoğunluğu ile meskûn olan kısımlarının geleceği, halkın özgürce açıklayacağı oylarına uygun olarak belirlenmelidir. Adı geçen ateşkesin çizdiği sınır içinde dince, ırkça ve soyca bir olan, birbirine karşı saygı ve özveri duyguları ile dolu, geleneksel ve toplumsal hukukla, çevre koşullarına tümüyle saygılı olan Osmanlı İslâm çoğunluğunun bulunduğu toprakların tümü, gerçekten ya da hükmen hiçbir nedenle ayırım kabul etmez bir bütündür.
Madde 2– Halkı özgürlüğüne kavuştuğunda kendi istekleriyle anavatana katılmış olan Elviye-i Selâse’de (Kars, Batum ve Ardahan) için gerekirse yeniden halkoyuna başvurulmasını kabul ederiz.
Madde 3– Türkiye barışı yapıldığı zaman ele alınacak olan Batı Trakya’nın hukuksal durumunun tespiti de burada oturan halkın tam bir özgürlük içinde verecekleri oylarla belirlenmelidir.
Madde 4– İslâm halifeliğinin merkezi, saltanatın başkenti ve Osmanlı hükümetinin merkezi olan İstanbul şehri ile Marmara Denizi’nin güvenliği her türlü tehlikeden uzak bulunmalıdır. Bu esas dâhilinde olmak şartıyla, Akdeniz ve Karadeniz Boğazlarının yabancı devletlerin ticaret ve ulaştırmasına açık tutulması, bizimle ilgili devletlerin birlikte verecekleri karar geçerlidir.
Madde 5– Azınlıkların hukuku, İtilaf Devletleri ile düşmanları ve bazı ortakları arasında kararlaştırılacak esaslar içinde ve komşu ülkelerdeki Müslümanların da aynı haklardan yararlanmaları koşuluyla tarafımızdan sağlanacaktır.
Madde 6 – Siyasi, adli veya mali gelişmemizi mümkün kılacak daha modern ve düzgün bir idare şekliyle işlerimizi yürütmeyi başarmak için her devlet gibi bizim de gelişmenin gereklerini yerine getirmede özgürlük ve tam bağımsızlığa ulaşmamız lazımdır. Bu nedenle, siyasî, adlî, malî gelişmemize engel olan kayıtlara karşıyız.
Kaynaklar;
Türk İstiklal Harbi II’nci Cilt, 2’nci Kısım, Batı Cephesi, Gnkur. Basımevi, Ankara, 1965, s.94-96.
Stanford Shaw; Ezel Kural Shaw,Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, İkinci Cilt, E yayınları, İstanbu, 1983, s.414.
Hits: 49
İNGİLİZ KEMAL’İN MACERALARI
- 27 Ocak 2018
AKBAŞ CEPHANELİĞİ BASKINI
- 28 Ocak 2018