
Albay Süleyman Fethi Bey
- 3 Mart 2018
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; MGM Tarih
- 1
- Facebook10
- Twitter0
- WhatsApp0
- LinkedIn0
- Telegram0
- Paylaşım
Kurmay Albay Süleyman Fethi Nasıl Şehit oldu?
Yunan ordusunun İzmir’e çıkacağı haber alınınca Damat Ferit Paşa hükümetinin emri gereği İzmir’de bulunan 17. Kolordu komutanı tüm personeli toplayarak işgale karşı konulmayacağını ve işgal günü herkesin kışlada toplanmasını bildirdi. Bunu duyan subaylardan bazıları ertesi sabah erkenden İzmir’den ayrılarak iç bölgelere gittiler. Geriye kalanlar ise kışlada toplandılar.
15 Mayıs 1919 günü, Paris Barış Konferansı’nda adeta kendilerine hediye edilmiş olan İzmir’e ellerini kollarını sallayarak çıkan bir tümen kuvvetindeki Yunan birlikleri, limanda İzmir Metropoliti Hrisostomos tarafından takdis edildi. Bundan sonra şehre doğru yürüyüşe geçen Yunan askerleri şehirde kendilerine ateş açılması üzerine bazı yerli Rumlarla birlikte büyük bir katliama giriştiler.
Bu arada askeri kışlaya da girdiler ve kendilerine hiçbir direniş göstermedikleri halde bazı subayları öldürdüler. Kalanları da tutuklayarak ağır hakaretler ederek limana doğru götürmeye başladılar. Bu subaylardan biri de Kolordunun Askerlik Dairesi Başkanı Kurmay Albay Süleyman Fethi’ydi. Süleyman Fethi, İstanbul’da Salkım Söğüt’te bulunan bir tekkenin (Kadiri tekkesi) şeyhinin oğluydu.
Limana doğru giderlerken Yunan subayları tutuklu Türk subaylarını süngü zoruyla ‘’Zito Venizelos.’’ diye bağırmaya zorluyorlardı. Bu zorlamalara sanki duymamış gibi hiçbir tepki vermeyen Albay Süleyman Fethi, bir Yunan subayının tehditlerine rağmen yine ‘’Zito Venizelos.’’ diye bağırmayı reddetti. Bunun üzerine çok kızan Yunan subayının emriyle Yunan askerleri Süleyman Fethi’yi birçok yerinden süngülediler.
Aldığı çok sayıda süngü darbesine rağmen hemen ölmeyen ve kanlar içinde yere serilen Süleyman Fethi civardaki bazı kişiler tarafından yakınlardaki bir Rum hastananesine (Fahrettin Altay Rum hastanesi diye belirtirken diğer kaynaklarda genellikle İtalyan hastanesi olarak belirtilmektedir.) kaldırıldı ve yaraları sarıldı. Bunu haber alan Karşıyakalı Süreyya isminde bir genç hastaneye giderek kendisini ziyaret etti.
Süleyman Fethi onu görünce gözyaşları içinde başının üstünde duvara asılı duran haç ve Yunan sancağını göstererek; ‘’Ben bunların arasında mı öleceğim?’’ dedi. Bunun üzerine Süreyya hemen hastanenin başhekimiyle görüştü. Başhekim insaflı bir kişi çıktı ve haç ile sancağın indirilmesine razı oldu. Süreyya, haçı ve Yunan sancağını indirerek yerine bulduğu bir Osmanlı sancağını astı.
Osmanlı sancağının asıldığını gören Albay Süleyman Fethi gülümseyerek; ‘’Allahım, sana çok şükür.’’ dedi ve o anda ruhunu teslim ederek şehit oldu. Süleyman Fethi Emir Sultan haziresine defnedildi. Emir Sultan sonraki yıllarda bakımsız ve terk edilmiş hale gelince Albay Süleyman Fethi’nin kemikleri Narlıdere’deki Askeri Şehitliğe taşındı. Kırılmış olan mezar taşı ise Agora Açık Hava Müzesi’ne götürüldü ve kırık parçaları birleştirildi.
Mezar taşında şunlar yazmaktadır: ‘’Diri ve Baki olan Allah’tır. Büyük şehit, Kurmay Albay Süleyman Fethi Bey. Kadiri tarikatı büyüklerinden Aydınoğlu Dergâhı irşat görevlisi Şeyh İzzi Efendi’nin oğludur. 4. Kolordu Asker Alma Heyeti Başkanı iken Yunan işgali esnasında İzmir’de şehit düştü. Kendisi faziletli biriydi. Ayrıca şehitlik hikâyesi olağanüstüdür. İsmi genç ihtiyar herkesin hatırasını süslemelidir. Lillahil Fatiha. 23 Mayıs 1335/1919.”
Hits: 239
Şehit Teğmen Yıldırım Kemal
- 3 Mart 2018
Başkomutanlık Meydan Muharebesi
- 3 Mart 2018