
Bekçi ve Korucu Teşkilatının Yazdığı Destan
- 13 Mart 2018
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; MGM Tarih
- 0
Kahraman İnhisar Müfrezesi: Bekçi ve Korucu Teşkilatının Yazdığı Destan
Sakarya Meydan Muharebesinden sonra Eskişehir kuzeyinde, Sakarya boyundaki köy ve kasabalarda yaşayan halktan Sakarya Müfrezesi kuruldu. Daha sonra Milli Müfrezeler lağvedilince bu müfreze de lağvedildi ve Sakarya Müfrezesi personelinden askerlik çağında olanlar Ankara Süvari Alayı ve 3. Kolordu’ya verildi. Bu kuvvet lağvedildikten sonra müfreze unsurlarıyla beraber Sakarya geçitlerini tutan 33. Süvari Alayı da Porsuk vadisine alınınca Gümele’den Akçasu’ya kadar olan bölgedeki Sakarya geçitleri boş kaldı.
Bunu fırsat bilen Ermeni ve Rum çeteleri, Sakarya kuzeyindeki Türk köylerine saldırarak halka zulüm yapmaya, hırsızlığa ve yağmaya başladılar. Bunun üzerine bölge halkı can ve mallarını korumak için ‘’Bekçi ve Korucu’’ adları altında kendiliğinden silahlanarak yeni bir teşkilat kurdu. Bu bekçi ve korucu teşkilatına katılan silahlı halk Sakarya geçitlerini tutarak Rum ve Ermeni çeteleriyle savaştı ve onların bölgeye girmelerine engel oldu.
Korucu ve bekçi teşkilatını oluşturan milislere bir süre sonra İnhisar Müfrezesi adı verildi. 15 Ağustos 1922’de bir Yunan taburu ile 200 kadar Yunan süvarisi İnhisar bölgesinden Kuzey Sakarya nehrini geçmeye çalıştı. Bunun üzerine Nehir üzerindeki geçit yerine yakın bir köy olan Kümbet Köyü halkı silahlarını alarak bekçi ve korucularla birlikte Yunan birliği ile çatışmaya başladılar. 5 saat süren çatışmanın ardından ağır zayiat veren Yunan birliği geri çekilmek zorunda kaldı.
Bundan sonra Büyük Taarruza kadar İnhisar Müfrezesi görevini başarıyla yerine getirdi. Ne Rum ve Ermeni çetelerini ne de Yunan birliklerini bölgeden geçirmedi. Büyük Taarruz başlayınca ise geri bölge emniyetini başarıyla yürüttü. Büyük Taarruz’da Yunan ordusu bozguna uğrayınca Rum ve Ermeni çeteleri Yunan ordusunun döküntüleriyle birlikte batıya doğru kaçarak ülkeden ayrıldı. Bunun üzerine zaferin ardından bu müfrezeler lağvedildi.
Hits: 11
Harbiyeli Mustafa Kemal
- 13 Mart 2018
Bir Kahramanlık Abidesi: Burhaniye Köyü
- 13 Mart 2018