
24 Haziran Seçimi ve Pirus Savaşları
- 30 Haziran 2018
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; Politika
- 4
24 Haziran Seçimi ve Pirus Savaşları
Mehmet Çanlı / 30.06.2018
MÖ 3. Yüzyılın sonlarıydı. Roma henüz bir dünya gücü olmamıştı. Fakat agresif bir şekilde her yöne doğru saldırıyor ve genişlemeye çalışıyordu. Bu durum Korsika Adası’ndaki Yunan kolonilerini rahatsız etti. Bu koloniler ve bazı Yunan devletleri birleştiler.
Zamanın güçlü bir Yunan devletçiğinin kralı olan Pirus’un emir ve komutasında birleşen tüm Yunan güçleri Roma’ya savaş açtılar. MÖ 280’de başlayan ve Pirus Savaşları diye bilinen bu savaş MÖ 275’e kadar tam 5 yıl sürdü. Pirus, Yunan devletlerinin güvenine layık olduğunu gösterir şekilde, büyük bir savaş makinesini andıran ordusuyla Romalılarla karşı karşıya geldiği Heraklia Savaşı’nda onları büyük bir yenilgiye uğrattı. Fakat bu savaşı kazanmasına rağmen kendi ordusu da çok ağır zayiat verdi.
Üstelik bu zafere rağmen Romalılar, mağlubiyeti kabul etmediler ve teslim olmadılar. Birçok küçük muharebe ile Yunan ordusunu yıpratmaya başladılar. Bir süre sonra Pirus’un ordusu ile Roma ordusu arasında Askulum’da büyük bir meydan muharebesi daha yapıldı. Pirus’un ordusu birçok filin bulunduğu güçlü bir orduydu. Romalılar ise daha çok vur kaç taktikleri uygulayan zayıf bir orduydu.
Pirus’u klasik yöntemlerle yenemeyeceklerini anlayan Romalılar, Pirus’un fillerini hedef alarak saldırdılar. Uçları ateşte kızdırılmış oklarla yaylım ateşine tuttukları filler acı ile sağa sola saldırınca Pirus’un ordusu çok büyük zayiat verdi. Bu ağır zayiata rağmen Pirus Roma ordusunu yine yenmeyi başardı. Fakar bu zafer Pirus’a o kadar ağır bir insan maliyetine sebep olmuştu ki Pirus yeni bir muharebeye girmekten korkar oldu. Dönemin Yunan kaynaklarına göre Pirus’un bu muharebeden sonra şöyle söylediği belirtilmektedir. ”Bir savaşı daha kazanırsam tamamen mahvolacağım.”
Bu olaydan sonra, bir tarafın büyük bir zafer kazanmasına rağmen bu zaferin ona pahalıya mal olmasına ve gücünün artık yeni bir zafer kazanamayacak şekilde azalmasına sebep olduğu durumlar için Pirus Zaferi terimi kullanılmaya başlanmıştır.
Bazı zaferler Pirus zaferidir. Kaybeden muharebeyi kaybetmiştir ama kazanan da çok şey kaybetmiştir. Eğer muharebeyi kaybeden teslim olmaz, yılgınlığa düşmez ve rakibinin ağırlık merkezini iyi tespit edip bu merkeze saldırırsa tüm muharebeleri kaybetse de savaşı kazanabilir.
Yakın zaman önce yapılan seçimlerde yenilgiye uğrayan taraflara tavsiyem durumu iyi değerlendirip mücadeleye devam etmeleridir. Büyük bir muharebeyi kazanamadıysanız küçük muharebeleri kazanmaya çalışın. Eğer mücadeleye devam ederseniz ve hatalarınızdan ders alıp rakibinizi iyi tahlil ederseniz başarılı olabilirsiniz. Yeter ki savaşmaya devam edin ve rakibinizin tüm ordusuna değil fillerine nişan alın.
Hits: 6
O GECE NELER OLDU?
- 29 Haziran 2018
BUNDAN SONRA NELER OLACAK
- 30 Haziran 2018