
Kahramanmaraş ve Tümgeneral Mehmet Hayri Tarhan Kışlası
- 21 Eylül 2018
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; MGM Tarih
- 3
- Facebook10
- Twitter0
- WhatsApp0
- LinkedIn5
- Telegram0
- Paylaşım
Kahramanmaraş’ta Kara Kuvvetleri’ne ait iki kışla bulunmaktadır. Biri şehrin en üst tarafındadır. Nizamiyeden girince tam karşıda Fransızlar tarafından Osmanlı döneminde yapılmış bir tarihi okul binası bulunmaktadır. Bu kışla, yakın zamana kadar birlikleri Kahramanmaraş ve İslahiye’de konuşlu olan 172. Zırhlı Tugayın karargâhı ile karargâh bölüğü ve muhabere bölüğünün bulunduğu bir kışla idi. Tugayın bir piyade taburu ve levazım bölüğü ise şehrin güneye çıkışında solda bulunan Göksu Kışlasında bulunuyordu. Tugay birliklerinin çoğunun bulunduğu İslâhiye’deki kışla ile ilgili bir yazı yayımlamıştık. Şimdi de Göksu Kışlası ile ilgili bazı bilgiler vermeye çalışacağız.
Daha çok Göksu Kışlası ismi ile bilinen bu kışlanın içinde bir de sivil hapishane bulunmaktadır. Bu kışlanın diğer bir özelliği de ilk defa henüz hayatta olan birinin isminin bu kışlaya verilmiş olmasıdır. Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde Genelkurmay ‘’Başkanı olan ve başbakan tak diye emreder, biz de şak diye yaparız’’ sözlerinden dolayı basında çok eleştirilen ve hatta komedi programlarında etekli paşa lakabı ile anılan Orgeneral Doğan Güreş henüz görevdeyken bu kışlaya onun ismi verilmişti. Kamuoyunda ve bu arada orduda çok eleştirilen bu durum onun emekliye ayrılmasından bir süre sonra değişmiş ve bu kışlaya onun ismi yerine Tümgeneral Mehmet Hayri Tarhan ismi verilmiştir.
Mehmet Hayri Tarhan 1880 yılında Tırnovacık’ta dünyaya gelmiştir. 1902 yılında (1317-P.4 sicil numarasıyla) mezun olan Tarhan, 1905 yılında da Harp Akademisi’ni bitirmiştir. Çeşitli karargâh, kurum ve birliklerde bölük komutanlığı, öğretmenlik, müdür yardımcılığı, karargâh subaylığı ve kurmay başkanlığı yapmıştır.
1920 yılında Millî Mücadele’ye katılmak için Anadolu’ya geçen Tarhan, Adana Cephesi Komutanlığı kurmay başkanlığına getirilmiş, kısa süre sonra da 9. Tümen Komutanlığına atanmıştır. Bu tümenle Maraş ve Antep bölgelerindeki muharebelere katılmıştır. 1921 yılı ortalarında tümeniyle Batı Cephesi’ne intikal eden Tarhan, Sakarya Meydan Muharebesi öncesinde Yahşihan Menzil Müfettişliği görevine getirilmiştir.
Bu muharebeden sonra (1921’de) Antep Bölge Komutanı, 1922’de Askeri Okullar Genel Müfettişliği ve Levazımatı Umumiye Başkanlığı, 1923’te Harp Okulu Müdürlüğü, 1925’te Bükreş Ataşemiliterliği ve 1928’de Ulaştırma Müfettişliği görevlerinde bulundu.
30 Ağustos 1929’da Mirliva (Tümgeneral) rütbesine terfi eden Tarhan 10 Aralık 1934’te kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Emekliye ayrıldıktan bir gün sonra (11 Aralık 1934) vefat eden Tarhan Ankara, Cebeci Şehitliği’ne defnedildi. Naaşı 31 Ağustos 1988’de Devlet Mezarlığı’na nakledildi.
Mehmet Hayri Tarhan Fransızca ve Almanca biliyordu.
Kendisine Allahtan rahmet diler ve yaptığı hizmetlerden dolayı en derin şükranlarımı sunarım.
Hits: 338
İslâhiye ve Şehit Tankçı Üsteğmen Alpay Başaran Kı...
- 13 Eylül 2018
ORDULAR MİDELERİ ÜZERİNDE YÜRÜR
- 12 Ekim 2018