
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında İç İsyanlar: 7. Bölüm
- 13 Ocak 2019
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; MGM Tarih
- 3
Bicar Tenkil Harekâtı (7 Ekim-17 Kasım 1927)
Şeyh Sait isyanı bastırılınca, isyan bölgesinden bazı kişiler kaçarak sığındıkları bölgelerde, yeni bir isyan çıkarmak için halkı kışkırtmaya başladılar. Bu faaliyetler, bölgede görev yapan devlet görevlilerince haber alındı ve hükümete bilgi verildi. Bunun üzerine hükümet, bu kişilere yönelik bir tedip harekâtı yapılmasına karar verdi.
Kaçakların en yoğun faaliyet gösterdiği bölgeler; Silvan, Lice, Bicar, Genç, Çapakçur ve Palu bölgeleriydi. Bu sebeple harekât bu bölgelere yönelik olarak planlandı. Bu bölgelerde, 20 kadar aşiret ile Mardin ve Viranşehir bölgelerinden kaçmış olan çok sayıda isyancı bulunuyordu.
Bölge oldukça geniş ve isyancıların sayısı fazla olduğu için tedip harekâtına 7. ve 8. Kolordu’dan bazı birlikler ile Şeyh Selim, Şeyh Selamet, Bicar, Lice, Hani, Çapakçur ve Gökdere milis müfrezeleri katıldı. Bu birliklerin hazırlıklarını tamamlamasının ardından, harekât üç safhada icra edildi.
Birinci safhada Faso Dağı, Liş Dağı, Hasur, Zengesor, Montazan ve Botyan bölgelerindeki asiler etkisiz hale getirildi. Bundan sonra ikinci safhaya geçildi. İkinci safhada; Seyfan, Zikdi, Arşik Dağı, Arsodin ve Göreya bölgeleri silahlı asi ve eşkıyalardan arındırıldı.
Üçüncü safhada ise; Şeyh Fahri ve Fevzi çetelerinin faaliyet gösterdiği bölge ile Kulp-Heveydan bölgesi ve Zülkarneyn Vadisi’ne yönelik bir harekât icra edildi. Yapılan bu tedip harekâtı ile adı geçen bölgelerdeki asi ve eşkıya etkisiz hale getirildi.
Üç safhada icra edilen bu harekât sırasında 280 köy arandı ve bulunan silahlara el konuldu. Harekat icra edilen bölgelerde meydana gelen çatışmalarda ise 2000 civarında eşkıya ve isyancı etkisiz hale getirildi. Böylece bölgede devlet otoritesi yeniden tesis edildi.
Hits: 94
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında İç İsyanlar: 6. Bölüm
- 11 Ocak 2019
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında İç İsyanlar: 8. Bölüm
- 14 Ocak 2019