
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında İç İsyanlar: 11. Bölüm
- 19 Ocak 2019
- Dr. Mehmet Çanlı
- Başlık; MGM Tarih
- 3
Zeylan Ayaklanması
Zeylan ayaklanması, 19/20 Haziran 1930 gecesi Kör Hüseyin ve Emin Paşa Oğulları liderliğindeki silahlı birkaç yüz asinin Erciş’in 20 km. kadar kuzeyindeki Zeylan Bucak Merkezi’ni ve burada bulunan jandarma karakolunu basması üzerine başlamıştır.
Bu asiler, bölgeye müdahale etmek ve güvenlik güçlerini takviye etmek için giden 5. Jandarma Alayı’nı da pusuya düşürdüler ve çok sayıda zayiat verdirdiler. Bu başarılarından cesaret alan asiler bu sefer de Erciş’e doğru yürüyüşe geçtiler. Fakat Erciş halkın inatla direnişi karşısında ilçeye girmeye muvaffak olamadılar.
Olayları haber alan Genelkurmay Başkanlığı, durumun ciddi bir boyuta ulaşmış olduğunu görünce 26 Haziran’da 7. ve 9. Kolorduları olaylara müdahale etmekle görevlendirdi. Buna göre Van Gölü-Ahlat-Hınıs hattının kuzeyinden 9. Kolordu, güneyinden ise 7. Kolordu hareket edecekti. Bu görevlendirmeye göre hazırlıklarını ve planlama çalışmalarını tamamlayan kolordular 4 Temmuz’da sorumluluk bölgelerinde harekâta başladılar. Harekât Eylül ayına kadar devam etti. Çıkan çatışmalarda isyancıların çoğu ölü olarak ele geçirildi. Bir kısmı ise bölgeden kaçarak izini kaybettirdi. Bundan sonra askeri birlikler kışlalarına döndüler. Kaçanların aranması ve yakalanması faaliyetleri jandarma birliklerince yürütüldü.
Hits: 34